Video ve znakovém jazyce: zapnuto

Zobrazovat nápovědu u textů: vypnuto

3. Pohostinství, gastronomie, cestovní ruch

(kapitola je součástí přehledu nejčastějších pracovních pozic pro osoby se sluchovým postižením)

 

Číšník
Číšník samostatně servíruje a prodává pokrmy a nápoje.

Pracovní činnost:
příprava a aranžování místností a tabulí, přijímání a umísťování hostů, poskytování rady při výběru pokrmů a nápojů, servírování a vydávání pokrmů a nápojů, dokončování přípravy jídel u stolu (např. flambování, tranšírování atd.), ošetřování a nalévání nápojů, účast na přípravě a obsluze při slavnostních akcích, přijímání objednávek, inkaso plateb a spolupráce s pokladnou, péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.), uskladňování a kontrola zboží a předmětů používaných v restauraci, odborná instruktáž u speciálních pokrmů a nápojů.

Kvalifikace:
střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování střední vzdělání s výučním listem v oboru číšník, servírka
střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru gastronomie
střední vzdělání bez maturitní zkoušky i výučního listu v oboru hotelnictví a turismus
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování.

Kuchař
Kuchař samostatně připravuje, upravuje a podává studená i teplá jídla.

Pracovní činnost:
spolupráce při objednávání, přejímce, přezkušování, skladování a konzervaci zboží, sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů, součinnost při zjišťování nákladů, příprava a úprava produktů a pokrmů, aranžování bufetů a banketů, vydávání pokrmů, zpracování a úprava polotovarů, ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení.

Kvalifikace:
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.

 

Cukrář v restauračním provozu
Cukrář v restauračním provozu samostatně a podle předepsaných technologií plánuje a sestavuje výrobní program a vyrábí všechny druhy cukrářských výrobků v rámci restauračního provozu.

Pracovní činnost:
sestavování výrobního plánu cukrářského sortimentu, zpracovávání vlastní receptury složené z následujících částí – surovinová norma, technologický postup, charakteristika výrobku, příjem surovin a jejich uskladnění za předepsaných podmínek, předběžná příprava surovin k výrobě, výroba restauračních moučníků, expedice hotových výrobků, aplikace systému HACCP (Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů) a kritických bodů v cukrářském provozu.

Kvalifikace:
střední vzdělání s výučním listem v oboru cukrář, cukrovinkář, cukrářské práce
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař, kuchařské práce
střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování střední vzdělání s maturitní zkouškou (bez vyučení) ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.

Předchozí kapitola  Zpět na obsah  Další kapitola